Nyckeln till det förflutna

Idag fick jag nyckeln till min gamla skola, skolan där fröknarna gjorde mitt liv lite värre än det hade behövt vara. Där gick jag, alldeles ensam, som vuxen i lokalerna där så mycket hemskheter säkert pågått. Jag hade skolans strängaste lärare, den eleverna varnade andra elever för. Den de hoppades att inte få i vår skola. Lågstadiet på bottenvåningen och mellanstadiet på övervåningen. Jag tyckte trappan var så lång i vår skola. En stor del av skolbyggnaden upptas av den där dubbeltrappan. Varför dubbla trappor? Tar enorm plats mitt i skolbyggnaden. Sekelskiftes. Högt i tak, stora fönster. Låter som en vacker byggnad eller hur? Rutigt stengolv. Marmortrappor. Dyra material. Rappad fasad. Men, glada nittiotalet och kanske 2000-talet har renoverat sönder min gamla skola. På vinden hittade jag våra gamla skolbänkar. Bakom dem stod ännu äldre skolbänkar. Det var som att vara på urban exploration på arbetstid. Tiden flög iväg. Jag gick upp på vinden, den jag fasade som liten. Den var läskig. Vår skola var gammal och i våra korridorer hade vi gamla träskåp. Några fanns kvar. I dem fanns formalehyd, spädbarn och massor med konstiga saker. Det var verkligen en 1800-tals-skola. Där gick jag nu, med alla mina minnen. Jag gick in i mitt gamla klassrum. Där satt min bänkkompis, numera kändisstylist, och jag, bredvid varandra. Vi tävlade om vem som kunde sjunga högst. Där slängde hon ut mig med stol och pulpet i korridoren. Mindes inte korridoren så liten, kändes större när jag var barn. Jag gick runt och jag hittade vad jag sökte. Kånkade det snällt till min andra skolbyggnad, där jag jobbar. Svetten drypte om mig. Nyckeln ligger i min jackficka. Det är konstigt att gå i en död skolbyggnad, den saknar liv. Någon sal var fortfarande möblerad, som att den väntade på liv. Jag var inte rädd i skolbyggnaden, men jag minns att jag var det när jag gick där. Upplevde skolan som mörk då. Nu var den inte mörk. Men de hade byggt en massa bås. Konstiga bås, typ som när forskare tittar på andra sidan rummet, väggar med ett glasfönster. Påminner om förhörsrum. Saknades bara en spegel på andra sidan. De fanns inte när jag pluggade. I min sal fanns svarta tavlan kvar. Där min lärare skrev. Kateder och upphöjning var borta. Vi hade en 1800-tals lärare, inte för att min lärare levt då, men det var den gamla stränga sorten.

Vem trodde att jag skulle få låna nyckeln till min gamla skola som vuxen? Allra sist jag… men där gick jag omkring idag. Det finns en gammal OH-apparat i skolan. Den ska jag ha. Tänker be min kollega bära över den åt mig. Jippie. Förstå. Det finns mycket fynd att göra i en ruskigt gammal skolbyggnad från 1800-talet. I mitt förråd, som jag som bildlärare har lyxen att förfoga, finns Benjamin, vårt skolskelett. Ett äkta skelett av en död människa. Vågar jag ta fram den på min lektion? Kanske för seniorerna. Jag fick själv måla av Benjamin när jag gick i den skolan. Är barnen idag tillräckligt redo? Jag funderar vidare. Har inte bestämt mig än. Skelett eller inte skelett? De kanske får måla av den uppstoppade räven eller haren? eller båda? Mycket roliga saker har jag från min gamla skola… lite morbida i dagens samhälle upplevs de. Som museiföremål. Men en bit av historien. En bit av en riktigt gammal skola och gamla seder i Sverige…

I en av salarna hängde en skoltavla, de hade vi mängder av i vår vind. De är alla borta. Lite synd. Undrar om de finns kvar i en annan plats? I en sal hängde en stor skoltavla kvar. Ni vet såna skolorna hade förr i tiden… såna hade jag i min sal… när jag gick i skolan. Känns nästan som jag gick i skolan på 1800-talet, fast det var 1980-tal.

Så i natt sover jag med nyckeln i min jackficka hängandes i hallen. Nyckeln till min gamla skola. Märklig känsla…

Categories: Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,