Fattigdomen som påverkar Sveriges ungdomar

Hector säger något viktigt. När en tonåring kommer med en mobiltelefon eller en dricka är det ingen som frågar var den fick pengarna ifrån. Behovet av pengar kommer vid 13 års ålder, framkommer i programmet.

Vi behöver inte mobiltelefon. Vi behöver inte en energidryck. Vi behöver inte annat än en sängplats, kläder på kroppen och mat och dryck till kropp och knopp. Men i kapitalismen frodas “ska ha” med all dagens reklam, de ideal som marknadsförs i Hollywood-filmer, av idoler och kändisar.

I Uppdrag granskning pratar de om att de tittar på föräldrar, kamrater och kontexter som leder till att kriminalitet uppmuntras.

Jag funderar. Jag visste när min kusin var 17 att det gick åt fel håll. Jag såg ju tecknen, stöldgods i hens rum. Mamman verkar inte bekymra sig för det. Vad skulle jag gjort? Jag var 19 år. Skulle jag anmält dem till socialtjänsten? Hade det hjälpt min kusin att inte bli knarkare och kriminell? Senare blev min kusin amputerad, hade den sluppit det då? Vad gjorde pappan? Sa denne något? Vad gjorde mina släktingar? Känns som ansvaret på mig som 19åring att ta ett sånt beslut inte var realistiskt. Det fanns många fler vuxna. Vems fel är det att min kusin blev kriminell? Känns som alla vi som såg alla signalerna kanske borde reagerat tidigare… kanske borde jag ringt polisen?  Jag har inte pratat med min kusin om det här. Hen var lysande skateboardare. Hen höll på med det då. Hen höll också på med snowboarding. Jag vet att det var den miljön som sedan introducerade honom för drogerna. Vad skulle jag gjort, där, då, när hen var 17år, innan hen började knarka? Hade jag kunnat göra något? Jag tror det är som de försöker ta reda på i programmet. Vad orsakar? Det är att ingen lyssnar på varningssignalerna och gör något åt kriminaliteten. Bättre de åker fast på en gång, när de stulit. I efterhand tror jag att det hade varit det rätta. Anmäla att jag sett stöldgods. Jag hade säkert blivit hatad av hela släkten, men kanske hade det varit värt det, om min kusin sluppit ett vuxenliv som knarkare? Vad vet jag… Vi andra i släkten stjäl inte, så varför accepterade vi att hen hade stöldgods hemma? VARFÖR? Man vill väl inte anmäla sin egen kusin… antar jag? De bodde också i ett ghetto… om du nu måste veta det.

Släkten har fått lida för hens kriminalitet. De har fått betala för att de inte ingrep. Hen har gjort inbrott hos sina egna släktingar. Säger bara det.

Källa:

Uppdrag granskning – 18 gängmorden i Göteborg

https://www.svtplay.se/video/14992736/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-18-gangmorden-i-goteborg?tab=senaste&start=auto

Categories: Tags: , , , , , , , , , , ,