Femte terroroffret

Marie Kide, 66 år, var lärare och aktiv miljöpartist, enligt Aftonbladet. Hon var på Kronans skola i Trollhättan den dagen en ung man beslöt sig för att döda personer som såg ut som invandrare, tre personer dog i den attacken. (Aftonbladet)
Marie sätter ett ljus på att vansinnesdåd inte bara görs av terrorister som IS, Al-Qaida osv., utan även av vit makt anhängare som i Trollhättan. Kanske minns ni Breivik? Marie sätter ett ljus på att vansinnesdåd görs i båda lägren. Deras gemensamma nämnare är att de är avarter av de som inte accepterar olika. I mångt och mycket så accepterar inte många länder olika. Det råder någon slags konsensus om konformitet i världen. Du ska vara som massan, smälta in, vara som alla andra. Du ska inte vara en individ, accepterad precis som du är, med din religion, ditt genus, ditt lagliga vuxna sexualitet, ditt utseende, din etnicitet. Det kallas diskriminering. Icke acceptans av olika. Precis som avarterna inte accepterar olika, så gör inte Svenska samhället det med. För om den gjorde det, varför mår då så många unga och vuxna dåligt? Varför känner de krav som de inte mäktar med?

Marie var miljöpartist. (SVT) Marie sätter ljus även på miljöpolitiken, som måste få mer stake. Miljöpartiet behöver förbjuda fossilt bränsle i alla nya bilar som säljs från ett bestämt datum. Svårare än så är det inte. Det är bara att uppfinna. De kan också lagstifta att alla företag måste göra ersättningsmotorer för alla modeller på marknaden, som vill finnas i bruk. Lagstiftning där med. Det är mycket som kan lagstiftas bort, men ändå görs det inte i den omfattning som planeten behöver. Vi förgiftar vår planet mer och mer dag för dag. Allt i girighetens namn.

Marie sätter ett ljus på vår ojämlika skola. Vissa skolor har allt, medan andra knappt har resurser. Hon sätter också ljus på lärarlegitimationen och hur duktiga lärare exkluderas från att undervisa p.g.a. lärarlegitimationen. De som en gång studerat kan inte studera om till lärare för systemet är inte tilltänkt så. Är terminerna slut, så är dem slut. Du får inte CSN. Du måste ha egna pengar för att studera och studerar du utan lån, så skyddas inte SGI om inte Försäkringskassan godkänner skyddad SGI för kompetensutveckling inom ditt yrke. Lärarvikarie som vill bli lärarutbildad räknas inte som kompetensutveckling i ditt eget yrke.
Marie sätter ett ljus på vänskap, för hon var i Stockholm p.g.a. trädgårdsmässan. Hon och väninnan skulle gå på stan och shoppa lite. Det var dumt. De skulle åkt till mässan. Ett ödesdigert beslut, som tyvärr samstämde med ett vansinnesdåd i tid och rum. Marie sätter ett ljus på att ett beslut kan vara så ödesdigert när en annan människa fattar ett annat beslut. Hon sätter ett ljus på att allt hänger ihop. Flera moment har fått honom att göra det här dådet. Många saker har lett fram till det.
Marie lyfter fram aspekten att alla inte har tillgång till en trädgård där dem kan plantera växter.
Marie sätter ett ljus på den ojämlika världen vi har, alla barn i världen har inte tillgång till en utbildad lärare. Än mindre utbildning.

I DN står att Marie hade ett positivt sinne.(DN) Marie lyfter fram det faktum att inte ens de som är positivt inställda till livet lyckas undgå vansinnesdåd. Jag har svårt att tänka mig att Marie tänkt sig till vansinnesdådet, för de som påstår att vi kan tänka oss till framgång.

Temat genomgående för alla terroroffer har varit en ojämlik civilisation, här på vår jord.

Källor:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b0q3l/marie-66-blev-det-femte-dodsoffret-for-terrorn

http://www.dn.se/nyheter/sverige/larare-dog-i-terrorattentat-hedras-pa-sociala-medier/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/partikollegorna-sorjer-vannen

 

Categories: Tags: , , , , , , , , , , ,