Saker att tänka på som rekryterare

questions-1328465_960_720

Ställ inte frågorna som följer vid en rekrytering:

 1. Hur ser ditt familjeliv ut?
 2. Har du barn?
 3. Är du gift/sambo?
 4. Vem av er tar VAB (Vård av barn)?
 5. Är du ensamstående med barn?
 6. Hur ofta har du varit sjuk?
 7. Hur många träd(oavsett vad) finns det i Sverige?
 8. Vad vill du ha utav en chef?
 9. Vad vill du ha ett team?
 10. Berätta om din barndom?
 11. Vad är det svåraste du varit med om?
 12. Berätta om en konflikt du varit med om?

Motivering till varför du inte ska ställa frågorna ovan är. 1. Det är inte familjen som gör jobbet, de har inte heller sökt jobbet, utan personen du har framför dig. 2. Vad har barnen med saken att göra? Det är förbjudet med barnarbete i Sverige och du ska inte lägga dig i någons privatliv. 3. Vad har du med det att göra? Du har inget med personens privata liv att göra. Du kan också såra någon som inte lyckats hitta kärleken i livet. Oavsett svar, så kommer du sätta ett stigma, en stereotyp uppfattning till fördel eller nackdel för den intervjuade personen. 4. Alla har inte tagit VAB och sedan är det inte lagligt att fråga. Du sätter ribban på personen i fråga, en börda, genom att bara fråga. Du försämrar kanske livet för ett barn. 5. Vad är detta för en diskriminerande fråga? Får inte ensamstående söka jobb längre? Ska de leva på socialbidrag istället för att jobba? Är det bara du som inte ska anställa dem, tänk efter själv… 6. Du förutsätter att människor varit sjuka. Även den som inte varit sjuk, kan bli sjuk. Din fråga är sjuk. 7. Knäppa frågor=knäppa arbetsgivare. Vem tror ni att ni är? 8. Om du är chefen, tror du, ärligt talat, att personen säger vad den verkligen tänker? Kanske en dum fråga, trots allt. 9. Om svaret inte korrelerar med teamet, så lär ju den personen vara ute ur spelet. Saken är att alla team är olika och det är ganska svårt att veta vad man vill ha utav ett team i alla olika situationer. Svaret kanske inte blir nyanserat, även om det kan bli det. Jag tycker att frågan kan ställas på andra, mycket bättre, sätt. 10. Vad har barndomen med jobbet att göra? Vad har du med det att göra? En svår barndom kanske inte vill återupplevas. Du måste vara allt bra dum som ställer en sådan fråga. 11. Vill du verkligen veta? Tror du verkligen på sanningen? Tänk om sanningen är så hemsk… så att du ångrar att du ställde frågan? 12. Du förutsätter att personen varit med om en konflikt. Vad har du med det att göra?

Det är inte bara frågor som kan vara dumma att ställa, det är även kommentarer som inte ska sägas.

 1. Vi söker en svensk till den här tjänsten pga…
 2. Det är viktigt att du kan skriva, prata och läsa på svenska.
 3. Snygga människor säljer bättre.
 4. Smala människor säljer bättre.
 5. Vi uppmuntrar våra anställda till ett hälsosamt liv.
 6. Träning är viktigt.
 7. Kompetens är inte så viktigt.
 8. Personkemin måste stämma.
 9. Vi har högt i tak.
 10. Vi är ett gäng weirdos.
 11. Vi ska intervjua ytterligare 20 personer efter dig.

Med motivering till ovan så: 1. Du vet inte personens bakgrund, du kanske diskriminerar den genom att ens säga något så dumt, oavsett dina skäl. 2. Kanske tänker personen att du försöker säga att den brister i något av det eller rent av så låter du lite väl rasistisk. Ska personen gå därifrån med känslan av att du är rasist? 3. Bara för att något är sant i en undersökning, så behöver du ju inte säga det. Tänk på att personen kanske tycker den är ful. 4. Tänk på att personen kanske är fet och du då har gett den en kommentar om att den inte får jobbet. Du är ett as. 5. Alla som är smala lever inte hälsosamma liv. Det är en fördom. Tänk på att du diskriminerar alla som älskar annat än en ett stereotypt hälsosamt liv. 6. Alla som är smala tränar inte. Alla som är tjocka är inte lata. Tänk på det. 7. Ni verkar vara ett oseriöst företag. Vill ni ha oseriösa rekryter? 8. Du vet inte vad den intervjuade känner vid intervjun. 9. Detta är floskler. Jantelagen finns inte hos er? Är ni verkligen inte “lagom” som resten av Sverige? Jag tror inte på högt i tak, definiera vad du menar med högt i tak, för jag tror inte på dig. 10. Vem har du tänkt anställa? En weirdo? Eller en individ som får vara sig själv? Är den som anställs en weirdo? 11. Nu sänkte du verkligen förväntningarna till noll. Vem vill veta att chanserna är minimala att få jobbet? En del kan få dåligt självförtroende för mindre.

Sedan ges en massa olika test. Personligen tycker jag inte att ett företag ska ha sådan information om den intervjuade, eftersom den inte är anställd av företaget. Så dessa test ska företag förgöra efter intervju och rekryteringsprocess om personen inte gått vidare. De flesta intervjuade känner sig nog tvingade att göra dessa test och det är svårt att säga nej, om man vill ha jobbet. Det är rätt diskriminerande med tester. Vad säger att den som gjort bäst ifrån sig på ett test får jobbet? Du lär ju i alla fall väga in intervjun och alla andra bias förväntningar i ditt urval. Om du har två exakt lika kandidater, kommer du anställa den med bäst testresultat? Sällan berättar arbetsgivare eller rekryterare hur de tänker med ett test, vad som händer med testresultatet och testets relevans för att få tjänsten. Ett test är inte ett optimalt sätt att leta rekryter. Berätta varför testet görs, testets relevans i omdömet osv. Vad händer med testresultaten?

Mitt råd är:

Fråga inte konstiga frågor.
Fråga inte om privatlivet.
Fråga inte om förväntningar på anställda.
Fråga inte om annat än det som är relevant för tjänsten.
Fråga om personens kompetens till tjänsten och möjligheten att utföra jobbet. Allt annat är bara skit.

Personligen skulle jag vilja intervjua arbetsplatsen istället. Dvs. ni får inte ställa några frågor alls, utan den intervjuade får ställa alla frågor om er istället. Den som trots allt vet om den trivs bäst på en plats är ju den intervjuade. Låt den intervjuade göra intervjuer med era anställda och chefer istället. Sedan borde reglerna tillåta den intervjuade säga nej tack, om tjänsten inte passar.

Bildkälla: pixabay.com/static/uploads/photo/2016/04/14/08/40/questions-1328465_960_720.png

Categories: Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,